A A A
 

Hoe het komt, dat Amsterdam zulke prachtige wolkenluchten heeft

‘Wajoo, zo slim!’ roept een leerling van het Calvijn, als hij hoort waarom er een dakje op een Amsterdamse afvalbak zit. Niemand wist het. Ja, tegen regen, dat had wel iemand bedacht. Maar niet dat het ook nog iets met vogels had te maken.

‘En waarom zouden er van die noppen aan de buitenkant zitten’, vraagt Arnout Schaap van Recycle Valley. Het is stil in de klas, je kunt de hersens van de jongeren haast horen kraken. Ineens gaat bij een leerling het licht op: ‘Meester! Ik weet het! Dat is voor blinden! Braille heet dat, zo weten ze waar de afvalbak staat.’

Eén leerling in de klas is al eens bij afvalverbrander AEB geweest en dat is goed te merken. Hij heeft op bijna alle vragen een goed antwoord. Zoals op de vraag waarom de grote pijp van AEB witte rook uitstoot, terwijl afval normaal zwarte rook geeft als je het opstookt. ‘Het is stoom, inderdaad’, zegt Schaap. ‘En geen rook.’ Hij laat een prachtige foto zien van AEB. De pijp met witte rookpluim steekt af tegen de blauwe lucht, met hier en daar plukjes wolken. ’Dus als AEB er niet was, hadden we geen wolken in Amsterdam!’ concludeert een leerling verschrikt.

Het ontbreekt deze klas niet betrokkenheid bij de les over zwerfvuil, afval en recycling. Schaap maakt indruk in zijn vuilnismannen-pak voor de klas.

Niet alleen gaan de leerlingen na het theoriedeel buiten zwerfvuil prikken, ze interviewen ook buurtbewoners op straat over zwerfvuil en afval. Hoe schoon ze de wijk vinden, wat ze zelf doen met hun afval en wie er volgens hen verantwoordelijk is voor het opruimen van afval. Een geïnterviewd stel blijkt niet hier te wonen maar toeristen. De leerling die hen vragen stelt, vertaalt met hulp van zijn groepje alles in het Engels. Way to go.

Hoewel deze activiteit niet meer dan een lesuur beslaat, zijn de leerlingen veel wijzer over afval na afloop. Waarom een afvalbak eruit ziet zoals hij eruit ziet, dat bijna alle afval kan worden gerecycled, dat het niet leuk is voor de buurt als je je afval op de grond gooit.

En hoe het komt, dat Amsterdam zulke prachtige wolkenluchten heeft.

Reacties:

Uw Reactie:


Om spam tegen te gaan dient u de uitkomst van de som in te vullen