A A A
 

Kennisbank Food & Feed: bronnen gezocht

Ik hou van eten, zoals bijna iedereen. Liefst haal ik mijn eten op de markt: verse groenten en fruit, vis. Maar toch staat er ook bij ons heel wat eten in een pakje of potje in het keukenkastje of de koelkast. Met tomatensaus, kaas, gedroogde kruiden of sojasaus, om maar eens wat te noemen, wordt een maaltijd met verse ingrediënten pas echt smakelijk. Al die producten zijn een proces doorgegaan. Bijvoorbeeld om op smaak te komen of langer houdbaar te blijven.

De manier waarop die processen verlopen verandert in rap tempo. Er is steeds meer eten nodig om de wereld te voeden. Daarom is het belangrijk dat productieprocessen steeds efficiënter worden. De noodzaak tot duurzaamheid dringt zich op. De uitdaging om steeds meer voedsel te produceren met minder energie en afval is groot. En om voor gezondere producten te zorgen. Want we realiseren ons steeds meer, dat gezonde voeding preventief werkt tegen het krijgen van allerlei kwalen.

Om studenten en medewerkers in de voeding te helpen om kennis over de nieuwste ontwikkelingen zelfstandig te vinden, vullen we op dit moment een online Kennisbank Food & Feed. Sinds begin 2020 ben ik daarvan de beheerder vanuit MBO Life Sciences in Leeuwarden.

In de Kennisbank worden bronnen die kennis bieden over innovaties in de voeding verzameld, die door experts als kwalitatief ‘goed’ zijn bestempeld. Filmpjes, podcasts, tekst, plaatjes, alles kan een bron zijn. De basis van het vak leren studenten op school en als ze beginnen met werken bij een voedingsbedrijf. Maar door deze Kennisbank kan er veel sneller door iedereen die dat wil, aangehaakt worden bij vernieuwing. Die Kennisbank wordt dan ook vrij toegankelijk. Experts uit scholen en bedrijven helpen mee met het vullen van de Kennisbank Food & Feed. Als beheerder begeleid ik het samenwerkingsproces. 

Ook jij kunt bronnen en kennis aanleveren, als je nu denkt, dat jij materiaal kent of hebt dat in de Kennisbank zou passen. Kijk even op de site waar de Kennisbank staat. Met een druk op de knop lever je bronnen aan of wijs je me naar de plek op internet waar ik het kan bekijken.

Hier lees je meer meer over mijn motivatie om aan dit project te werken.

Reacties:

Uw Reactie:


Om spam tegen te gaan dient u de uitkomst van de som in te vullen