A A A
 

Mo Mowlam

Mowlam is vernoemd naar Marjorie Mowlam. Een grote inspiratiebron. Mo, zoals het volk haar liefkozend noemde, was een ongewone Britse politica. Ze was laagdrempelig, met humor, onorthodox in haar aanpak, resultaatgericht maar toch spontaan en warm, ongelofelijk populair bij zowel de Katholieken als Protestanten.

De Vrijdag Akkoorden in Noord Ierland worden op haar conto geschreven. Ze ging de gevangenis in om met Ira leden te praten, de straten op om naar de mensen te luisteren. Mensen voelden zich gehoord en gezien, en durfden daardoor bij een referendum voor vrede en verzoening te stemmen.

Mo Mowlam maakte over veel dingen grappen, ook over haar pruik. Pas later bleek dat ze al geruime tijd aan een hersentumor leed. Op grond van haar ziekte werd ze uit haar functie gezet. Maar de meeste ingewijden gaven een andere reden op: Mo Mowlam was populairder dan Tony Blair. In onderstaand filmpje zie je hoe ze een staande ovatie krijgt, midden in een speech van Tony Blair. Een ontroerend moment.

In 2005 is Mo Mowlam overleden.

Bekijk het inspiratiefilmpje over Mo Mowlam als politica

Lees meer over het leven van Mo Mowlam

Mo Mowlam